Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas pareiza ekspluatācija

< uz sarakstu

Bioloģiskajām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām tiek izsniegta ražotāja garantija, tomēr vēlamies atgādināt, ka tas, cik ilgi iekārta darbosies, lielā mērā ir atkarīgs no paša iekārtas īpašnieka. Jo rūpīgāk iekārtas īpašnieks attieksies pret visiem ražotāja noteiktajiem iekārtas ekspluatācijas noteikumiem, jo ilgāk iekārta kalpos bez aizķeršanās un remontiem, tādēļ aicinām ikvienu iepazīties ar iekārtas manuālī norādīto informāciju. Kā arī, ja iekārtas uzstādīšanu klients izvēlas veikt saviem spēkiem, ir ļoti svarīgi darbus veikt saskaņā ar iekārtas uzstādīšanas noteikumiem, pretējā gadījumā ražotājs nevarēs nodrošināt iekārtas garantijas remontu. 

Bioloģiskā attīrīšanas iekārta


Padomi, lai iekārta kalpotu ilgāk un efektīvāk 

Lai arī bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbina automātika un tām nevajag regulāru uzraudzību, pavisam aizmirst par tām nedrīkst – iekārtas īpašniekam ir jānodrošina periodiskas iekārtas apkopes. Vai iekārtas apkopi veikt pašam vai uzticēt profesionāļiem – uz šo jautājumu ir jāatbild iekārtas īpašniekam, tomēr pieredze rāda, ka mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā laiks skrien ātri un par iekārtas apkopi klienti atceras vien tad, kad saskaras ar problēmām notekūdeņu attīrīšanā.

Vienkāršāks un daudz ērtāks risinājums ir uzticēt iekārtas apkopi profesionāļiem. Ideālajā gadījumā iekārtas īpašnieks reizi mēnesī veic notekūdeņu attīrīšanas iekārtas apsekošanu un pārbauda, vai uz ūdens virsmas neveidojas dūņas vai putas, pārliecinās par aerācijas un plūsmas regulatora darbību, kā arī pārbauda cietvielu masu. 

Ja klients novēro, ka nedarbojas gaisa pūtējs, no tvertnes izdalās nepatīkama smaka vai ir liela koncentrācija ar putām vai dūņām – ir nekavējoties jāsazinās ar iekārtas ražotāju un jāvienojas par iespējamo tuvāko iekārtas apkopes laiku. Bet, ja iekārta darbojas, kā nākas, un nekādas atkāpes no normas netiek novērotas, pietiks ar ikgadējo meistara apmeklējumu, kura laikā tiks veikti visi nepieciešamie apkopes darbi. Lai jūs būtu pārliecināti, ka iekārtas apkopes tiek veiktas pietiekami regulāri – visas darbības, kas saistītas ar tehnisko apkopi, ir jāreģistrē iekārtas tehniskās apkopes dokumentos. 


Kas var negatīvi ietekmēt bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtas darbību? 


Iekārtas darbība ir tieši atkarīga no tā, kas nonāk attīrīšanas iekārtā. Tā kā notekūdeņu attīrīšanu veic baktērijas, kas ir dzīvi organismi, jāatceras, ka tādas ķīmiskas vielas kā šķīdinātāji, krāsas, skābes, lakas u.c. veicina dūņu neatgriežamu bojāeju. Tāpat arī plastmasa, higiēnas preces, mitrās salvetes  un citi ūdenī nešķīstoši priekšmeti nav jānoskalo kanalizācijā. Īpaši jāuzmanās, ja mājās ir bērni, jo bērniem patīk eksperimentēt un izmēģināt, ko ir iespējams aizskalot tualetes podā.

Ir maldīgi domāt, ka ēdiena atliekas drīkst noskalot kanalizācijā – lielai daļai no mums šķiet pašsaprotami pārtikas atkritumus noskalot tualetes podā, jo kas gan slikts no tā var notikt? Patiesībā pārtikas atkritumi var radīt nopietnu draudu visai kanalizācijas sistēmai. Eļļa sacietē uz cauruļu sienām un rada aizsprostojumus gan caurulēs, gan apgrūtina attīrīšanas iekārtas darbību. Arī tādi pārtikas produkti kā milti, rīsi, makaroni, kafijas biezumi ūdenī uzbriest un var gan aizdambēt caurules, gan apgrūtināt bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbību, tādēļ iesakām izvairīties no pārtikas atkritumu nonākšanas kanalizācijā. 

LZT Latvia ir viens no vadošajiem Latvijas uzņēmumiem notekūdeņu attīrīšanas jomā ar vairāk nekā desmit gadu pieredzi. Ja jums ir kādi jautājumi par bioloģisko attīrīšanas iekārtu ekspluatāciju un darbības principiem – gaidīsim jūsu zvanu!

Dalīties: