Decentralizētās kanalizācijas reģistrēšana

< uz sarakstu

Decentralizēta kanalizācija ir alternatīvs tradicionālajām centrālajām kanalizācijas sistēmām. Tā ir sistēma, kas tiek izmantota notekūdeņu savākšanai un attīrīšanai, bet nav pievienota sabiedriskajam ūdensapgādes tīklam. Šāda veida kanalizācijas sistēmas ir piemērotas izolētām vietām, vai vietām, kur tradicionālo kanalizāciju sistēmas uzstādīšana ir grūti īstenojama vai pārāk dārga. 

No 2021.gada 31.decembra decentralizētās kanalizācijas reģistrācija ir obligāta vietējā pašvaldībā, taču šie noteikumi neattiecas uz lauku teritorijām un viensētām. 

Kuras privātās kanalizācijas sistēmas ir jāreģistrē? 

Atbilstoši normatīvu prasībām, ikviena privātā kanalizācijas sistēma ir jāreģistrē, neatkarīgi no tās veida vai izmēra. Tas ietver krājtvertnes, septiķus, bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, un pat brīvi stāvošas tualetes, neatkarīgi no tā, kur tās atrodas vai cik bieži tās tiek izmantotas. Pat mazdārziņos, neapbūvētos zemes gabalos vai būvlaukumos, ja tur ir uzstādītas pārvietojamas vai stacionārās tualetes, tās arī jāreģistrē. 


Svarīgi atzīmēt, ka vienā nekustamajā īpašumā var būt vairākas decentralizētās kanalizācijas sistēmas, un šādos gadījumos katru no tām ir jāreģistrē atsevišķi. Katrai sistēmai ir jāpieņem savs reģistrācijas pieteikums.

Kur un kā jāveic privātās kanalizācijas sistēmas reģistrācija?

Decentralizētās kanalizācijas sistēmas reģistrācija īpašniekam ir jāveic savā pašvaldībā, kas veic sistēmu reģistru, uzskaiti un kontroli. Papildus informācijai par decentralizēto kanalizāciju reģistrāciju vērsies savas pašvaldības mājaslapā:


Rīgā

Ropažos

Mārupē

Salaspilī

Ikšķilē

Ogrē

Lielvārdē

Aizkrauklē

Jēkabpilī

Preiļos

Daugavpilī

Līvānos

Jūrmalā

Olainē

Tukumā

Ķekavā

Ādažos

Saulkrastos

Jelgavā

Kandavā

Siguldā

Cēsīs

Valmierā

Kuldīgā

Carnikavā

Madonā

Smiltenē

Ventspilī

Liepājā


Kas notiks, ja decentralizētā kanalizācijas sistēma netiks reģistrēta?


Sākot no 2022. gada 1. janvāra, par iekārtu nereģistrēšanu var tikt piemērots administratīvais naudas sods, atbilstoši pašvaldības noteikumiem. Šāda soda maksimālais apmērs ir līdz 500 eiro fiziskām personām un līdz pat 1500 eiro juridiskām personām. 


LZT Latvia ir viens no vadošajiem Latvijas uzņēmumiem notekūdeņu attīrīšanas jomā ar vairāk nekā desmit gadu pieredzi un tūkstošiem realizētu projektu. Mēs piedāvājam progresīvas bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ar augstākajiem attīrītā ūdens rādītājiem gan mājsaimniecībām un nelieliem ofisiem, gan arī ciematiem un lieliem industriāliem uzņēmumiem, nodrošinot iekārtu projektēšanu, izbūvi un servisa pēcapkalpošanu.


Piesakies konsultācijai, lai uzzinātu, kāda notekūdeņu attīrīšanas iekārta ir nepieciešama Jūsu īpašumam.

Dalīties: